Webbplatsen har flyttat

2016-03-16: SKK:s webbplats har idag flyttat till Kansliet Online.

Protokoll från årsmötet den 24 februari…

… hittar du här [pdf, 89 kB].

Nyetablering på Smedsudden

Sedan en tid har styrelsen arbetat med frågan om klubbens lokalisering. Vi har under 2015 träffat Stockholms Stad ett antal gånger för att hitta lösningar och det ser nu ut att det kan bli en nyetablering på Smedsudden. På årsmötet finns denna punkt på agendan och vi vill från styrelsens sida ge alla medlemmar så mycket information som vi kan inför ett beslut att gå vidare med dessa planer - läs mer här [pdf, 160 kB]/ Styrelsen

Kajaks forum…

…fyller 11 år! Den 1 februari 2005 gjordes det första inlägget och i år, den 1 februari 2016, gjordes det 11042:a inlägget. Mer än 1000 per år i snitt! Helt stört. Eftersom den nuvarande webbplatsen har gjort sitt och kommer att gå i graven under året (och ersättas med Kansliet Online) är det dags att kora en totalvinnare av Forumtävlingen. Ni hör ju, riktigt svårslaget - evig ära och berömmelse väntar. Vi börjar med plats 11-31: alla som gjort fler än 50 inlägg. Topp-10-listan presenteras löpande fram till årsmötet den 24 februari.

1. Björta (1233)
2. Bengan (993)
3. Christian, Pudas, pongen (917)
4. Andreas, Wavehunter, WH (572)
5. Martin, Märta, Marre, Marta (534)
6. Jens (449)
7. Bjarne, förläggarn, brakslappen (429)
8. Tussi (410)
9. Svenne (345)
10. Petter, Tolstoy (309)
11. Roland (300)
12. Magda (260)
13. Lars, lalbert (241)
14. Thomas, Capsize-Liljeroth (237)
15. Leif, leffe (198)
16. Mattias (163)
17. Justin (159)
18. Elin (153)
19. Björn M (146)
20. Simon, Stålspets (132)
21. Wangler, W (128)
22. Viking (127)
23. Annika (114)
24. Johan G, Gunde (110)
25. Nettan (97)
26. Tävlingsexp (89)
27. Per (86)
28. Peter S (69)
29. Anna (55)
30. Magnus O (53)
31. Kiki (52)

Tips till valberedningen

Valberedningen jobbar nu med att få ihop en bra styrelse. Om man vill bidra eller tipsa om någon är man välkommen höra av sig till Lars Albert eller Tina Ekelund på mail.

Nytt minigym

Utrymmet bredvid killarnas omklädningsrum är nu "färdigt" och paddelmaskin samt lite vikter finns där.

SKK:s fototävling - resultat!

Resultatet av SKK:s fototävling tillsammans med bilderna presenterades på höstmötet, men här kommer en repris. 43 mycket bra kajakbilder från 12 olika fotografer skickades in, tack alla fotografer för era bidrag! Juryn, bestående av Hanna Höij, Annika Björkman, Magnus Påhlman, Måns Engstedt, röstade fram fem vinnarbilder:

1. Sven Jansson, Bayliner
2. Måns Engstedt, Tussi och svanarna
3. Senada Odobasic, sittande vid brygghuset
4. Roland Svensson, Startlinjen
5. Fredrik Persson, Epicstorm

Svenne, Senada och Fredrik, kontakta Måns, ni har pris och bilder att hämta! Följande bilder fick också röster men inget pris:

6. Måns Engstedt, Riddarfjärden
7. Roland Svensson, Hägern
8. ChristianPoignant, Coastrunner med paraply
9. Sven Jansson, Stadshuset
10. Marianne Stahlheuer, Riddarfjärden
11. Fredrik Persson, Morgonpaddling
12. Miranda Restorick, Alaskafiskare
13. Måns Engstedt, Jens o Martin
14. Christian Poignant, Paraply på bryggan

Bilderna finns till beskådande här. Dessa bilder kommer också sättas upp i brygghuset, och förhoppningsvis blir det en ny tävling under 2016. Hälsningar Hanna, Annika, Magnus, Måns

Protokoll från höstmötet

Årets höstmöte var mycket välbesökt med 50 medlemmar på plats för ett sista möte i Klubbhuset. Det blev bland annat en grundlig genomgång av turerna kring Klubbhuset och Brygganläggningen. Läs mer om vad som behandlades i höstmötesprotokollet [pdf, 98 kB].

Det nya passersystemet

Om man ännu inte fått tag på en bricka till det nya passersystemet så kan man få "droppen" genom att skicka ett brev till: Stockholms Kajakklubb, Box 12131, 102 24 Stockholm. Brevet skall innehålla ett frankerat och adresserat returkuvert med ditt namn och adress.

Information från styrelsen - september

Styrelsen har ambitionen att löpande informera alla medlemmar om vilka frågor vi jobbar med, allt för att skapa engagemang hos medlemmarna så att vi gemensamt kan utveckla vår verksamhet. Här kan du läsa septemberinformationen.

Resultaten från klubbmästerskapet klara!

Lars Albert har skrivit en racerapport och sammanställt resultaten från årets klubbmästerskap. Elin Johansson och Martin Nordstrand blev klubbmästare; Sofia Borg och Jonas Sandström rookiemästare! Till resultaten.

Paddla klubbens tvåmanskajaker/surfskis

Ni vet väl om att klubben har flera tvåmanskajaker? De ligger i kajakskjulet, i K4-lådan, samt i klubbhuskällaren. Alla medlemmar har tillgång till dessa kajaker med den vanliga nyckeln. Vår stabilaste K2:a, VKV Anita, ligger i kajakskjulet längst till vänster längst ner. Vi har även tre nästan lika stabila turbåtar: en Vajda Civetcat (kajakskjulet bredvid Anitan) och två Neumann (klubbhuskällaren). Dessutom har vi två nyinköpta surfskitvåor som ligger i K4-lådan på bryggan: en stabil Carbonology Zest för ”erfarna nybörjare” och en Epic V10 för duktiga tränings- och tävlingspaddlare. Passa på att ta med någon ut i dessa tvåmanskajaker under sommaren!

Många nya medlemmar

Vi har nu många nya medlemmar så vi uppmanar alla gamla medlemmar att ta väl hand om våra nybörjare och hjälpa dem tillrätta på bryggan.

Medlemsavgiftsreduktion

Precis på samma sätt som man får 300 kr rabatt när man är med på fixardag, får man det när man är funktionär på någon av de tävlingar som klubben arrangerar, såväl rena klubbtävlingar som SKK:s deltävlingar i Stockholmscupen. Det kan handla om att vara starter, tävlingssekreterare, fotograf eller korvgrillare. Kolla tävlingskalendern och kontakta Hanna Höij som är tävlingsansvarig, i god tid innan tävling.

Vid skada på utrustning

Om du upptäcker en skada på något av klubbens material så skriv en lapp och sätt på båten/paddeln att den är trasig och var. Skriv också en lapp och lägg i plastfickan inne i klubbstugan på anslagstavlan i köket. Detta för att vi så snabbt som möjligt kan åtgärda skadan och att ingen riskerar att paddla ut med trasigt material.

Utlåning av klubbens kajaker

Klubbens kajaker/surfskis får lånas för paddling från klubben, men inte att ta med utanför kanotklubbens grind. Styrelsen har beslutat att under sommaren ha en surfski ”Fenn XT” till utlåning för turer utanför klubbens staket. Vill du ta med den ut till havet eller på en helgtur så bokar du detta i kalendern i klubbhuset. Först till kvarn gäller med bokning. Att låna kajaker/surfskis utanför klubben är annars endast tillåtet till tävling och träningsevent i klubbens regi. Utlåning måste godkännas av styrelsen. Vill du låna en båt så skicka ett mail till styrelsen med vilken båtmodell och vilket datum det gäller.

Kajaksläpet

Kajaksläpet är till för att transportera klubbens kajaker till och från tävlingar där man tävlar för SKK. Det kan också nyttjas för gemensamma träningsarrangemang och transport av klubbens kajaker för t ex reparation. Släpet bokas hos Stugfogde samt skrivs in på bokningslistan på anslagstavlan i brygghuset.

När släpet används är det den som bokat och kör bilen som har ansvaret. Stödhjulet måste skruvas upp och säkras ordentligt. När släpet inte sitter på dragkrok ska det låsas med den medföljande lösa kulan för att minska risken för stöld. Vid uppställning (bakom klubbhuset) skall belysnings- och regnummerrampen tas av och ställas in i gymmet. Nycklarna och adapter läggs på högtalaren över entrédörren till gymmet.

Träning säsongen 2015

För er som önskar att träna gemensamt har SKK två tillfällen varje vecka - läs mer under Träning.

Startbidrag för tävlande

För att uppmuntra medlemmar att tävla beslutades på årsmötet att införa ett startbidrag för medlemmar som deltar i tävling. Mot inlämnat kvitto kommer klubben att täcka en kostnad på upp till 300 kronor för deltagaravgift i tävlingar sanktionerade av Svenska Kanotförbundet. En förutsättning för ersättning är att klubbtillhörigheten tydligt framgår i resultatlistan.

Tävlingskalendern

Årets tävlingskalender är uppdaterad

Nya styrelsen

Nu är styrelsesidan uppdaterad med foton och kontaktuppgifter.

Tävlingslicens 2015

De som vill ha tävligslicens säsongen 2015 skickar sitt namn, personnummer och mejladress till hanna.hoij[snabel-a]live.se.

SKK:s årsmöte 2015

Onsdagen den 4 mars hölls årsmöte i klubbhuset. 38 medlemmar var på plats och man diskuterade bla konsekvenserna av att klubben kan bli av med klubbhuset sista oktober, eftersom Stockholms stad vill rusta upp huset samt se över verksamheten för hela Smedsudden. Mötet gick på styrelsens förslag i alla fem motioner. Anna Fällman tackades av och till ny ordförande i Stockholms Kajakklubb valdes Magnus Oldenburg. Läs protokollet här [pdf, 139 kB].

Motioner till årsmötet 2015

Styrelsen har mottagit fem motioner till årsmötet. De hittas tillsammans med styrelsens yttrande här [pdf, 75 kB]

Det kom ett brev…

Nyligen uppmärksammade vi SKK-profilen och 100-årsjubilaren Erich Gast. Erich tackade för detta med följande brev:

Stockholms Kajakklubb
många många tack för gratulationerna och de vackra blommorna på min 100-årsfödelsedag. Om min höga ålder talar jag gärna om för folk att det är tack vare min kanotsport jag nått min höga ålder. Ända tills jag var över 90 paddlade jag och hade fortsatt om inte en bilkrasch satt stopp för möjligheterna att transportera 101'an till isättningsplatserna. Jag önskar er en god fortsättning med klubbens aktiviteter och tillvaron.
Med vänliga hälsningar
Erich Gast

Information om VM i Vaxholm 1938?

Det kom ett mail till SKK:
Hej
  Jag har köpt en kajak på auktion. Jag köpte den för att jag ville ha en faltkajak som jag kunde åka ut och fiska med tillsammans med min son. Jag åkte aldrig på visningen av objektet till auktionen så man kan väl säga att jag köpte grisen i säcken. När jag kom dit så visade det sig att det var en väldigt gammal kajak som jag köpt och efter en del surfande så hittade jag intressanta fakta på kajaken: Det första jag hittade var bilder som liknade min (titta längre ner på sidan) men som var ensitsig (min är tvåsitsig). Den förstnämnda var en Klepper Renneiner tillverkad slutet av 1920 – början av 1930. Då kom jag på att på tyska så är ein=en så jag kollade om det eventuellt kunde finnas en Rennzweier. Det gjorde det, dock ej med några bilder. På påsarna som kajaken skulle packas i så stod det ett namn och ort: Hellstrand Stockholm. Efter lite Googlande så hittade jag en Carl Hellstrand som tillsammans med en Erik Helsvik vann det första Sverige arrangerade VM i Vaxholm 1938 i F2 (Faltbåt) 10000m. Carl och Erik var dessutom båda medlemmar i Stockholm Kajak Klubb. Nu undrar jag om ni har några som helst fakta, foton eller liknade som skulle kunna hjälpa mig att identifiera mitt köp på riktigt.
Hör gärna av er oavsett om ni har fakta eller inte

Med vänlig hälsning
Jan Söderdahl E-mail: jan.soderdahl[snabel-a]gmail.com
Jag har tagit en del foton av kajaken jag köpt

Faltkajak

Angående kölistan för privata kajakplatser

Tina Ekelund har tagit över ansvaret för kölistan (tidigare Elin Johansson). Kölistan har krympt rejält de senaste åren och just nu är det mindre än ett års kötid. Du som står i kö - kom ihåg att förnya din ansökan årligen, och meddela ändrat telefonnummer etc direkt till Tina Ekelund (Kontakt). OBS! Endast medlemmar kan ansöka om kajakplats - för att bli medlem, läs mer under Bli medlem.

Prenumerera på kajakklubbens RSS-flöde!

Från och med nu kan man prenumerera på ett RSS-flöde från www.kajak.org. RSS kan vara smidigt om man vill få en samlad bild över vad som händer på alla bloggar/sajter man brukar titta in på. Det finns även RSS-appar för moderna telefoner så att man inte riskerar att missa ett endaste foruminlägg (jag har testat med "Free RSS Reader" på iPhone - verkar fungera fint, men det finns såklart andra. Tipsa gärna!). I kajakklubbens RSS-flöde publiceras alla foruminlägg och alla viktiga nyheter från styrelsen. Hör av er till mig om det är något som inte fungerar. / Peter Röök (peter[snabel-a]rook.se).

Stockholms Hamn befriar paddlare från slussavgift

Det kom ett brev till SKK:

Kära kajakvänner!

Efter en kajaktur genom Karl-Johan slussen i förra veckan där vi, 6 paddlare avkrävdes 160kr var i slussavgift, ringde jag upp Stockholms Hamns VD, Johan Castwall och framförde det orättvisa i att en 50 fots motorbåt med 20 personer ombord skulle betala lika mycket som en ensam kajakist. Vidare framförde jag argumentet att paddling borde uppmuntras av såväl miljö som hälsoskäl och därför undantas slussavgift. Inte betalar cyklister trängselavgift heller!

Och redan idag togs beslutet att kajaker och kanoter är befriade från slussavgift i Hammarby-och Karl-Johan slussen i Stockholm med omedelbar verkan. Slussvakterna har informerats och denna information kommer upp på prislistor till nästa år.

STORT TACK TILL JOHAN CASTWALL & STOCKHOLMS HAMN!!!

/ Richard Ohman
Grundare, Point 65 Kayak Centers & Point 65 Kayaks Sweden[15/3, Svenne]
Inbrottsförsök i bevaknings-stugan längst ute på piren när jag paddlade förbi nyss av ett gäng i 15-årsåldern. Saknade kamera och telefon tyvärr, men dom fick ganska bråttom därifrån. Tror inte dom lyckades ta sig in
[14/3, Leif]
Paddlade bl.a runt essingeöarna igår. Gick i på Långholmen, paddlade ut Pålsundet. C:a tio meter is som jag bröt mig igenom med min kolfiberkajak. Kändes lite fishy. Två dagar tidigare tog jag mig fram över c:a 20 m fast is med hjälp av en isdubbe och en gaffel (rostfritt stål) händelsen inträffade i Vaxholm.
[13/3, christian]
aj - ja det liger en del lömska tunga flak som man knappt ser...
[13/3, Björta]
Pongen jag menar verkligen att jag blev inspirerad. Svaret är att jag tog min Classic och drog ut igår. Tyvärr rammade jag ett isflak så hårt att fören gick upp och sprang läck. Inget allvarligt drama men det blir nog 51a idag.
[13/3, Peter S]
Jag hittar inte dom gamla fästena till glasdörren, ska till Bauhaus i morgon, jag hoppas att dom går att köpa för sig, utan duschkabinsgolvet där påsen med skruvar och fästen ligger.
[12/3, pongen]
javisst försökte snirkla en väg runt essingen - get the shit on - ou est tu?
[12/3, björta]
P.S. essingen.com är ute. Vi måste stripa om era kajaker till helifilm.com! Det är 2016 års "the shit". Jag fixar dekalerna.
[12/3, Björta]
Pongen var det du som nyss svischade förbi bland isflak, i en blå fin essingen.com kajak? Mycket inspirerande!!
[11/3, Roland]
Tussi, vi lägger upp datum för fixardag så snart det är bestämt.
[11/3, Peter S]
I morgon blir duschen klar, köpte ny glasdörr och körde sopor idag.
[8/3, christian]
nu lägger man i från närmsta grannbryggan :)) [länk]
[8/3, Tussi]
Jag vet att styrelsen har det hett men kanske ngn kan ge en hint om datum för fixardan.Har jag kanske missat den infon ? Mvh till alla klubbens hjältar.
[7/3, Justin]
Läste precis protokollet från årsmötet. Synd att jag inte kunde närvara men kul att se att det händer saker på klubbhusfronten! Tycker att det ser lovande ut! :)
[6/3, el pongen]
nu är lysrören inkopplade i gymmet :))
[3/3, Peter S]
Jo, tack. Det är bra med glasögon ibland, men det blev en massa smårepor i glasen.
[3/3, Leif]
Tack och lov att du klarade ögonen Peter!
[3/3, Jens]
jag hade lämnat när avgifter fastslogs på årsmötet men läste nu protokollet. Stämmer det att det röstades igenom ytterligare en arbetsrabatt utan en höjning av avgiften? om det stämmer så är rabatten upp till 600kr och avgiften för aktiv medlem fortsatt 900kr respektive 600kr för pensionär. Den nya avgiften vid arbetsplikt blir 300kr för aktiv respektive 0kr för pensionär... låter lite väl billigt
[1/3, Peter S]
Det blev till att besöka tandläkaren idag, jobba imorgon.
[1/3, Peter S]
Jag börjar jobba idag, med duschen. Den här duschkabinen skruvas ihop med ca 60 skruvar, då är oddsen bra får att bygga upp spänningar i det härdade glaset.
[29/2, Tussi]
Hur går det med dina skador ? Hoppas du blir återställd så fort som möjligt. Hur kunde glasdörren explodera ?
[26/2, Lars]
Ja satan, men skönt att det gick bra!
[26/2, Peter S]
Det gick bra, det är bra med automatväxlad bil, jag höll ögat öppet med höger hand så det blev inga skador. Bara lätt röd i ansiktet sedan dom plockat bort glas splitter. Det är spännande att bygga.:)
[26/2, christian]
Oj peter!!! hur gick det med ansikte och öga
[26/2, Peter S]
Nästa torsdag kommer elektrikern och ansluter varmvattenberedaren, sedan går det att duscha. Toan fungerar det finns kallvatten i handfatet. Gå inte in i duschrummet, ena glasdörren till duschkabinen exploderade i mina händer, hela golvet är täckt av glas. Har varit på sjukan, dom plockade bort glas från ansiktet och höger öga.
[25/2, christian]
bra möte - och här är skälet till att jag hållt mig från bryggan på sistone - Nya skärgårdsmålningar - Välkommen, vernissage nu på lördag [länk]
[25/2, WH]
Ett ovanligt välfyllt årsmöte med många inlägg till punkterna på dagordningen - kul med lite action. I övrigt väl ordnat med annan lokal och traditionsenligt fika - tack!
[24/2, Björta]
Känns otroligt härligt att vara all time star i det som har betydelse här i livet! Jag är aspepp och känner mig som Jim Danielsson - fast i bloggande. Tack snälla för den fina forumhandduken!
[24/2, Peter L]
Kanoters, Marran!
[24/2, Marran]
Peter L: jag kommer tidigare och hjälper till med fikat! M
[24/2, Peter S]
När stadgarna skrevs så valde man att inte följa praxis på alla punkter. Bl.a. i punkt 8, därför är inte hela texten nedskriven, därför gäller punkt 8 som den är skriven. Man har rätt att göra dessa val när man skriver stadgarna.
[24/2, Marran]
Apropå stadgar: "Tid och plats för årsmöte och höstmöte beslutas av styrelsen, som utlyser dessa genom skriftlig kallelse till varje medlem senast 8 dagar före mötet." Praxis är: Om inte kallelsen gått ut enligt reglerna kan stämman inte hållas, alternativt kan stämman ogiltigförklaras om någon medlem anser så.
[24/2, Svenne]
Ok, tack för info Lars eller Tina. Om det nu visar sig att flera medlemmar inte fått kallelsen uppstår väl frågan om vi kan ta beslut om något i morgon ändå?
[23/2, Valberedningen]
Vi är inte främmande för en ändring. Men om en sån ska genomföras eller inte är upp till medlemmarna att avgöra. Ses imorgon!
[23/2, Valberedningen]
Ja, Svenne, det stämmer. Men i deras stadgar står uttryckligen: "Valberedningen ska senast en vecka före årsmötet meddela sitt förslag beträffande varje val enligt 3 kap 7§ 12:e punkten samt namnen på de kandidater i övrigt som föreslagits till valberedningen." Det gör det inte i våra. Vi följer praxis, vilken är att presentera förslaget vid årsmötet.
[23/2, Sofie]
Har fått reda på att det är flera som inte fått någon kallelse.
[23/2, Marran]
@Styrelsen: det är minst en person (som jag vet) som inte har fått skriftlig kallelse i brevlådan ännu och flertalet fick i fredags. Vad har gått snett? Viktigt att så många som möjligt kommer på årsmötet!
[23/2, Svenne]
@Valberedningen så här ser det ut på ÖKS hemsida sedan ett tag [länk]
[22/2, Peter L]
Behövs fortfarande folk som kan vara med och förbereda fikat! SMS:a 070-644 16 95 eller kom till St Göransgatan 61 kl 17:45 på onsdag.
[21/2, Valberedningen]
Martin, din begäran väcker en principiell fråga, som i mån av tid kan vara viktig att ventilera på årsmötet, förslagsvis under punkten övriga frågor.
[20/2, Peter S]
Det är fixat, Tina kom till undsättning.